Kediler Neden Kusar?
Kedilerin neden kustuğu sorusu kedi sahiplerinin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi. Öncelikle belirtelim ki kediler, kendi temizliklerine aşırı düşkün, titiz canlılardır. Bunun sonucunda ise günlerinin çoğunu kendilerini yalayarak yani temizleyerek geçirirler. Kedi dilinin tırtıklı yapısı, gün içinde kirlendiklerini düşündükleri bölgeyi yalayarak temizlemelerine yardım eder. Bu temizleme sırasında yutulan tüyler midede birikmeye başlar ve sonucunda da kusmaya neden olurlar çünkü sindirilemezler. Bu kusma çeşidi kedi sahiplerinin karşısına çıkan en doğal, iyi niyetli ve rutin diyebileceğimiz kusma türlerinin başında gelir. Dikkat etmemiz gereken şey, kedimizin hangi sıklıkla ve ne şekilde kustuğudur. Eğer ki kedinizin kusma rutininden ve şeklinden endişe duyuyorsanız mutlaka bir veteriner hekime göstermeniz, yanınızda da kusmuğunun bir fotoğrafını götürmeniz gerekir. Bu sayede kedinin neden kustuğuna dair ilk izlenimi yaratmış olursunuz. Peki kediler, başka hangi nedenlerden kusarlar? Bunlardan en sık karşımıza çıkanlara bakalım:
1. Yabancı Bir Nesne Yutmak
Kediler meraklı ve oyuncu canlılardır. Patileri ve dişleriyle çeşitli nesneleri tanımaya ve onlarla oynamaya çalışırlar. Bu esnada da doğal olarak bazı yabancı nesneleri bütün veya parça halinde yutabilirler. Bu nesneleri sindiremeyen kedi kusma yoluna başvurabilir. Yabancı bir nesne yutmak, kediler neden kusar sorusunun nedenlerinden biridir. Eğer ki kedinizin yabancı bir cisim yuttuğundan şüphe duyuyorsanız bir veteriner hekime başvurmanız gerekmektedir.
2. Çim veya Yaprak Gibi Bitkiler Yutmak
Kedi sahipleri bilirler ki kediler, evde bulunan yaprak veya çim gibi bitkileri yutarlar. Bu davranış ilk bakışta kedilerin bitkileri sevdiği algısına yol açabilir fakat çoğunlukla kediler bu bitkileri sindiremezler. Sindiremedikleri için de kusarlar. Eğer ki kediniz evdeki bitkileri yutuyorsa ve bunun sonucunda da kusuyorsa bitkileri olabildiğince kedilerden uzak tutmaya çalışmalısınız.
3. Sindirim Problemleri
Kediler neden kusar sorusunun bir başka yanıtı da sindirim problemleridir. Kedinizin sindirim sisteminde bir problem olduğunu düşünüyorsanız dışkısını gözlemleyebilirsiniz. Kedilerin bağırsaklarında bulunan parazit ve bakteriler kusmalarına yol açabilirler. Eğer ki kedinizin dışkısında solucan gibi bir canlıyla karşılaşırsanız hemen bir veteriner hekime başvurmanız gerekir.
Parazit veya bakteri problemleri dışında kediler, bağırsak sorunlarıyla da karşı karşıya kalabilirler ve bu durum kedilerin kusarak sindirmelerine neden olur. Örneğin kediniz kabızlık çekiyorsa, midesinde şişkinlik ve tıkanmışlık hissiyle kusmaya çalışır. Bağırsaklarda tıkanma veya enfeksiyon halleri de kedilerde kusmaya yol açar. Bu durumda uzman bir veteriner hekimin kontrol etmesi gerekir.
4. Alerjik Durumlar
Kedilerin kusmasına neden olan sebeplerden biri de alerjik reaksiyonlardır. Bu sebeple kedimizin gıdasına önem vermeli ve hangi gıdaya alerjisi olup olmadığını bilmeliyiz. Bu sayede kedimizin diyetine dikkat ederek daha sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlayabiliriz. Alerjik durumların yanında mama değişikliği de kedilerin kusma nedenleri arasında yer alır. Eğer ki mama değişikliği yaptıktan sonra kedinizde kusma reaksiyonu gözlemlediyseniz veteriner hekime başvurabilirsiniz.
5. Depresyon, Kaygı ve Stres
Kedi dostlarımızın da depresyon geçirebileceğini, kaygılı ve stresli hissedebileceğini bilmemiz önemli bir konudur çünkü kedilerin kusma nedenleri arasında bu duygu durumları da vardır. Bilmemiz gerekir ki kediler bulundukları ortama alışan ve rutinleri olan canlılardır. Fazla lokasyon değişikliği kedileri depresif, kaygılı ve stresli bir döneme iter. Bu psikolojik baskıyı da reaksiyon olarak kusarak belli ederler. Bu psikolojik baskıyı azaltmak için kedilerin bulunduğu yerleri ve rutinlerini bozmamak oldukça önemlidir.
Kedilerin kusma nedenleri arasında belirttiğimiz bu ana başlıklar veterinerlerce en sık karşılaşılan durumlar arasındadır. Sıraladığımız başlıkların yanında gastrit, enterit, tümör, pankreatit, böbrek ve karaciğer problemleri, ateş yüksekliği gibi daha birçok neden de kedilerin kusmasına sebep olur. Kedilerin kusma nedenleri arasında psikolojik baskıların da olabileceğini unutmamamız önemli bir faktördür. Kedimizin huzurlu ve sağlıklı yaşamasını istiyorsak kusma problemini çözmemiz gerekir. Eğer ki kedinizin kusma rutini ve çeşidinden şüphe duyuyorsanız hemen bir veteriner hekime başvurmanızı öneririz.